Ruokolahtelainen 21.12.2006 "Kotikunnan kahdet kasvot"

Joulu on ovella, aivan tuossa kynnyksen tuolla puolen. Niinpä on koittanut joulusadun aika. "Kadonneen puuropadan arvoitus" vie lukijan tuttuihin maisemiin Vennonmäelle. Satu liittyy Taitotalon ala-aulan kahteen ikkunaan, sillä niihin on rakennettu todellinen joulumaa. Ikkunat ovat valaistuja ja sopivalla korkeudella lastenkin katsellessa ja etsiä sadun henkilöt jouluisesta kylämaisemasta.

Joulumaan on rakentanut ja sadun kirjoittanut Irma Tonder. Vuoden kuluttua satu saa jatkoa. Lopuksi toivotan lukijoilleni rauhaisaa joulua ja onnekasta uutta vuotta.   Harri Tonder

Kadonneen puuropadan arvoitus   

Vennonmäen tonttulouhikossa kävi aikamoinen kuhina. Koko kylä oli poissa tolaltaan. Mitä kummaa oli tapahtunut? Mutta aloitetaanpa alusta.

Vennonmäen tonttulouhikko on oikea vanha tonttukylä Vennonmäellä. Kylässä on monta pikku taloa, joissa asuvat mm. Ketosen Emppu ja Tyyne, Pomppusen Tiina ja Topi, Pellisen Riitu ja Titu, Lääväkorven Rietu ja Manti, Matiskon Lissu ja Anterus, Mölsän Paavo ja Tarjukka sekä paljon muita, joiden nimiä ei nyt edes muistu mieleen. He olivat kaikki iloisia, ahkeria ja hyväntahtoisia tonttuja, jotka suorittivat arkisia askareitaan iloisesti laulellen.

Vanhukset Tyyne ja Emppu ovat kylän kunnioitetut johtohenkilöt, sillä heille on pitkän elämän aikana kertynyt niin paljon viisaita ajatuksia kokemuksia päähän, että heiltä saadaan neuvo ja apu lähes jokaiseen pulmaan, kun vaan mennään kysymään.

Mutta mutta. Nytpä onkin kyläläisillä yhteinen iso pulma. Ja mikä pahinta, sitä eivät pysty ratkaisemaan sen enempää Emppu kuin Tyynekään: Kyläläisten yhteinen puuropata on kadonnut!

Ja nyt ei ole kyseessä mikä tahansa pata. Tämä pata on nimittäin taikapata, joka on ollut kyläläisten suurena aarteena jo vuosisatojen ajan. Padan taikuus piili siinä, että siinä valmistui maailman maukkain joulupuuro koko kylän väelle ihan itsestään, tai ei ihan, vaan Tyynen piti sanoa oikeat taikasanat. Niitä ei tiennyt kukaan muu kuin Tyyne, ja ne oli hänelle kertonut hänen oma isoäitinsä.

Nyt oli joulu tulossa, ja pataa ei ollut missään. Sitä oli etsitty joka paikasta. Oli tutkittu aitat ja varastot, tallit ja tallin aluset, mutta sitä ei vaan löytynyt mistään. Kuka oli tehnyt niin kenkkumoisen tempun ja piilottanut joulupadan? Miten käy nyt kyläläisten yhteisen puurojuhlan? Kaikki olivat kovin huolissaan.

Joulua valmisteltiin kuitenkin tavalliseen tapaan: leivottiin pipareita, siivottiin kaappeja, pestiin ja tuuletettiin. Lapsia komennettiin välillä pihalle pelmuamaan, että heille tulisi punaiset posket. He kun olisivat kovin mielellään olleet apuna siivouksessa, leipomisessa ja kaikessa muussakin joulutouhussa. He saivatkin auttaa sopivissa tehtävissä, mutta tonttulassa tiedettiin, että leikki on lapsille hyvin tärkeätä, samoin raitis ilma. Ja olihan lapsistakin ihan hauskaa välillä pelmuta lumessa.

Vihdoin koitti aatonaattoaamu ja Titu, Paavo ja Rietu lähtivät kuusta etsimään. Heillä oli mukana Vahti, kyläläisten yhteinen, uskollinen lemmikki. Samoiltuaan hyvän tovin synkässä Lääväkorvessa he löysivät mieleisensä kuusen.

Siinä samassa alkoi Vahdin vimmattu haukunta viereisen kukkulan takana. Juostessaan paikalle he hämmästyivät. Mitä heidän silmänsä näkivät? Puuropata! Siinä se porisi täynnänsä ihanalta tuoksuvaa puuroa! Paavo pinkaisi siinä samassa kylälle kertomaan ilouutisen. Kaikki kyläläiset riensivät paikalle, ja niin alkoivat riemulliset puurojuhlat Lääväkorvessa. Jokainen sai masunsa täyteen ja leikittiin hilpeitä leikkejä kuutamossa, tähtien alla.

Puurojuhlan jälkeen alettiin pohtia, kukahan tuon kummallisen kepposen oli tehnyt? Naapurikylässä asuva noita-akka se ei voinut olla, sillä hän oli etelän mailla ja palaisi vasta pääsiäiseksi. Eikä vesihiisikään, sillä hän nukkui jääkannen alla talviuntansa ja heräisi vasta toukokuussa.

No joulujuhla oli ovella ja puuropatamysteeri päätettiin siirtää myöhemmin pohdittavaksi. Varmasti se ratkeaa ensi jouluun mennessä. Näin päätettiin ja aloitettiin joulun juhlinta. Timo-tonttukin oli juuri ajaa karauttanut pihaan Pollensa kanssa ja reki oli täynnänsä lahjapaketteja!

Mutta mihin Vahti katosi?